Speelgoed

Verschil tussen Lego en Playmobil

Veel kinderen groeien op met Lego en Playmobil en ook volwassenen hebben nog wel een paar dozen met Playmobil of Lego op zolder staan. Vaak is er sprake van een voorkeur. De één zweert bij Lego, de ander speelt liever met Playmobil. Hoewel de twee merken overeenkomsten vertonen, bestaan er toch veel verschillen. Deze verschillen zijn weer verantwoordelijk voor de voorkeur voor één van de beide merken.

Kinderen versus volwassenen

Het grootste verschil tussen Lego en Playmobil is de doelgroep waarop men zich richt. Lego brengt speelgoed op de markt voor jong tot oud. De allerkleinsten kunnen zich uitleven met Duplo. Na Duplo volgen tal van verschillende pakketten, afgestemd op de leeftijd van de gebruiker. Lego brengt ook speciale pakketten voor volwassenen op de markt, bijvoorbeeld een pakket waarmee je een Porsche 911 van Lego stenen kunt bouwen. Playmobil richt zich daarentegen echt op kinderen. Playmobil heeft geen pakketten ontwikkeld voor volwassen mensen.

Verschil in denkwijze tussen Lego en Playmobil

Als je de producten van Lego en Playmobil eens goed onder de loep neemt, dan zie je nog een ander groot verschil. Lego geeft de gebruiker handvatten om zelf creaties te bouwen. Playmobil levert meer een totaalpakket, waarmee je zelf de regie in handen hebt. Bij Playmobil ligt het accent dus meer op het zelf bedenken van een verhaal dan op het bouwen van iets. Met Lego ben je creatiever op bouwgebied en heb je de vrijheid om iets anders dan voorgeschreven te bouwen. Een Playmobil pakket is minder flexibel. Een Playmobil huis kun je niet aanpassen en is zoals het is.

Uitbreiden assortiment

Lego doet er alles aan om tot een zo uitgebreid assortiment te komen en werkt hiervoor met andere partijen zoals Disney samen. Een goed voorbeeld van deze samenwerking is het Lego Disney Princess assortiment, waarmee meisjes de film Frozen zelf na kunnen spelen. Playmobil beperkt zich meer tot haar eigen thema’s. De filosofie van Playmobil verklaart dit verschil tussen Lego en Playmobil. Volgens Playmobil ligt de kracht van het spelen in de eigen creativiteit.